Goed voorbereid op reis, eindelijk gesetteld op je vakantieoord en na een paar dagen last van je maag en darmen. Helaas krijgt 1 op de 3 reizigers er mee te maken. Waterige ontlasting, buikkrampen en soms ook koorts, het is zeker geen pretje als je op vakantie bent. De meeste mensen worden besmet via verontreinigd water of besmet voedsel.

  • Cola als wondermiddel?

Cola als medicijn is nooit aangetoond. Als je diarree hebt, heeft je lichaam vocht en suikers nodig om aan te sterken. Cola kan dan een goede oppepper kan zijn. Nadeel van Cola is dat het koolzuurhoudend is en dit soms zwaar kan vallen. Zeker als je niet lekker bent.

  • ORS

ORS (Oral Rehydration Solution) zijn zakjes zout-suiker oplossing die je kunt oplossen in (fles of gekookt) water. Het suiker gedeelte helpt je om aan te sterkte en zout helpt je om vocht vast te houden. Ook goed als je je iets minder fit voelt of bevangen bent door de hitte. ORS verkrijgbaar bij Ease Travel Clinic

  •  Diarreeremmers

Houd de diarree langer dan een paar dagen aan of moet je lange tijd in de bus of trein…neem dan een diarreeremmer waar loperamide in zit. Dit is een stopmiddel en brengt je darmen tot rust waardoor de diarree tijdelijk minder wordt. Feitelijk hou je dan de bacterie vast die de diarree veroorzaakt en die moet er juist uit. Dus kijk wat voor jezelf handig is in gebruik al naar gelang de reisplanning. Diarreeremmers met loperamide verkrijgbaar bij Ease Travel Clinic

  • Actieve kool?

Ook wel Norit genoemd, werd vroeger veel gebruikt. Maar hiervan is niet bewezen dat het werkt. Grootste nadeel is dat actieve kool zich bindt aan sommige medicijnen, waardoor deze minder of niet meer werken. Daarnaast verkleurd het middel de ontlasting zwart, waardoor niet meer te zien is of er slijm of bloed bij de ontlasting zit. En het kent bijwerkingen als buikpijn, misselijkheid en verstopping.

  • Water

Drink voldoende water, maar drink alleen water uit ongeopende flessen. In sommige landen worden lege flessen gewoon bijgevuld met kraanwater. Dus let er ook altijd op dat de fles verzegeld is.

  • IJsjes

Niks lekkerder dan een verkoelend ijsje op vakantie! En dat kan ook zeker, maar neem dan een voorverpakt ijsje van een bekend merk. Je weet nooit hoe het ijs daar bereid is en ook ijsklontjes worden vaak van (vervuild) kraanwater gemaakt, dus bestel frisdrank altijd zonder ijsklontjes.

  • Streetfood

In Azië of Zuid Amerika kom je het veel tegen. Het ruikt heerlijk en het is heerlijk! Het is wel belangrijk om goed te kijken hoe alles wordt bereid.  Ligt het eten voordat het gebakken of gekookt wordt, koel? Zitten er vliegen op het eten? Wordt het eten goed gekookt en vervolgens gebakken of gewokt? En is het druk bij het kraampje? Als het druk is, is er vaak een goed verloop en liggen producten niet te lang uit de koeling/ in de zon.

  • Fruit

Mooie bekers gevuld met geschild exotisch fruit… Het ziet er aantrekkelijk uit, maar laat het staan. Vaak is het fruit in aanraking geweest met verontreinigd water. Het is beter om zelf naar de markt toe gaan. Dan kun je het zelf wassen (met flessenwater), schillen en snijden. Dan weet je zeker weet dat het goed is!

 

Tot slot

Heb je ondanks alle goede voorzorgsmaatregelen toch diarreeklachten? Bij ongeveer de helft van de reizigers verdwijnen deze binnen 48 uur, maar raadpleeg altijd een arts als;

  • de diarree langer dan 3 dagen aan blijft houden;
  • je diarree hebt met koorts hoger dan 39 graden;
  • je bloed/ en of slijm bij de diarree hebt;
  • de diarree gepaard gaat met overgeven (met name bij jonge kinderen en ouderen).