Het kan eigenlijk iedereen overkomen. Je bent aan het genieten van een welverdiende vakantie samen met je kinderen, en dan opeens heeft een van de kinderen last van waterdunne ontlasting en klaagt het over buikpijn. Grote kans dat je kind last heeft van reizigersdiarree.

Voorkomen van reizigersdiarree
Doordat je darmen in Nederland gewend zijn aan andere bacteriën dan die in het buitenland, kan het zijn dat je daar last van krijgt in de vorm van diarree. Met name in een warm klimaat en bij onhygiënische omstandigheden is de kans groter om in aanraking te komen met andere bacteriën.

Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de kans op het krijgen van reizigersdiarree bij kinderen  zo klein mogelijk te maken. We geven je een aantal tips:

  • Maak gebruik van water uit  verzegelde flessen in plaats van kraanwater.
  • Drankje buiten de deur? Drink koude dranken alleen uit flessen die je zelf open maakt en maak geen gebruik van ijsblokjes.  Ook  drinken op basis van gekookt water is veilig.Eet geen rauwe groenten / salades en eet alleen vlees of vis dat gebakken (goed verhit) is.
  • Drink geen ongepasteuriseerde melk en vermijd ongepasteuriseerd roomijs. Voorverpakt ijs kan wel worden gegeten.
  • Was fruit met water uit een fles,  schil het fruit zelf en laat voorgeschild fruit staan.
  • Zorg dat je kinderen de handen regelmatig wassen met water en zeep en laat de handen drogen aan de lucht. Laat de kinderen in ieder geval de handen wassen voor  het eten.

Wat als je kind reizigersdiarree heeft
Als je kind  last heeft van reizigersdiarree, is het belangrijk om te voorkomen dat anderen worden besmet. Daarnaast is het erg belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dit kan onder andere door het gebruik van ORS, dat is een zout/suikeroplossing. Ook thee, water en bouillon helpen mee om uitdroging te voorkomen.

Hoe lang heb je last van reizigersdiarree
Over het algemeen gaat reizigersdiarree meestal na een paar dagen over. Bij jonge kinderen (onder de twee) is het echter belangrijk om bij waterige diarree dezelfde dag nog naar een dokter te gaan. Ga ook direct naar een dokter als er sprake is van koorts en/of bloed en/of slijm bij de diarree.

Ook als je kind iets ouder is en tekenen van uitdroging vertoond of als de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt, is een bezoek aan de dokter belangrijk.

Vertrek vanuit Ease
Per land en plaats kunnen reisadviezen verschillen. Daarom geven wij je graag een persoonlijk advies op maat.  Met Ease als vertrekpunt, ga je goed voorbereid op reis.