Gordelroos, een ziekte die wordt veroorzaakt door het Herpes Zoster virus. Gordelroos geeft pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Dit komt doordat het waterpokkenvirus(varicellazostervirus) weer actief wordt.

1 Op de 4 mensen in nederland krijgt gordelroos.

In Nederland heeft ongeveer 95% van de bevolking de waterpokken doorgemaakt. Het virus blijft dan aanwezig in het lichaam en kan jaren later weer actief worden. Dit risico neemt vooral toe vanaf een leeftijd van 50 jaar.

Gordelroos kan men meerdere keren doormaken, op lange termijn kunnen complicaties ontstaan van zenuwpijnen die maanden tot jaren aanhouden. In zeldzame gevallen kunnen er ook langdurige oog en/of gehoorproblemen ontstaan. De enige manier om de kans op gordelroos ( en de complicaties van gordelroos) te verlagen is een vaccinatie.

Deze vaccinatie is het Shingrix vaccin, dit vaccins bestaat uit 2 dosissen waar 2 tot 6 maanden tijd tussen moet zitten. Het vaccin wordt geadviseerd voor mensen van 50 jaar of ouder.

Dit vaccin, heeft zoals alle vaccinaties mogelijk bijwerkingen:
– Meest voorkomende bijwerking; plaatselijke reacties (op de plaats waar geprikt is, bovenarm) zoals roodheid, zwelling en pijn.
– Milde bijwerkingen; Slaperigheid en hoofdpijn.
– Zeer zeldzame reacties; zoals een ernstige allergische reactie, zijn niet uit te sluiten.

Maak een afspraak De kosten van de vaccinaties

Voor meer informatie over gordelroos en het vaccin Shingrix kunt u terecht op onderstaande websites:
RIVM gordelroosvaccinaties
Gezond op reis-gordelroos
Thuisarts.nl Ik-denk-erover-prik-te-halen-tegen-gordelroos