Acute diarree op vakantie. Niet het meest gezellige onderwerp, maar helaas krijgen veel mensen er mee te maken. Zeker als je naar een tropische bestemming gaat zoals Thailand, Bali of India, is de kans op reizigersdiarree aanwezig. Waterige ontlasting, buikkrampen en koorts, het is zeker geen pretje als je op vakantie of zelfs op doorreis bent. De meeste mensen worden besmet via verontreinigd water of besmet voedsel. Gelukkig kun je met deze zeven tips het risico op diarree verkleinen.

1. Drink geen kraanwater

Zelfs van kleine hoeveelheden kraanwater kun je erg ziek worden. Nederland is één van de weinige landen waar je gewoon water uit de kraan kan drinken. Zelfs in Spanje loop je al een klein risico als je uit de kraan drinkt. Drink gewoon geen druppel kraanwater wanneer je naar Azië, Zuid-Amerika en Afrika gaat. Dit betekent ook tandenpoetsen met fleswater en douchen en zwemmen met je mond gesloten.

Extra tip: Kijk eens op Waterinhetbuitenland.nl om te controleren of het kraanwater in jouw vakantieland veilig is.

2. Alleen water en andere dranken uit fles

Drink alleen water uit een ongeopende fles. We zeggen expliciet een ongeopende fles, omdat in sommige landen een lege fles gewoon opnieuw gevuld wordt met kraanwater. Dan krijg je dus alsnog diarree. Let dus goed op de zegeling van de dop voordat je gaat drinken.

3. Geen ijs – no ice!

Bestel je frisdrank altijd zonder ijsblokjes, want – je raadt het al – deze zijn ook vaak gemaakt van vervuild kraanwater. Ook waterijsjes of zelfs roomijs van een onbekend merk, kun je beter laten staan.

Extra tip: Toch zin in een ijsje? Neem dan een voorverpakt ijsje van een bekend merk zoals Ola of Magnum.

4. Geen rauw eten of voorgesneden fruit

Gezond eten met voldoende groenten en fruit is belangrijk. Toch kun je een verse salade of sandwich met rauwe groenten in het buitenland beter vermijden, tenzij er uitdrukkelijk vermeld wordt dat de groenten gewassen worden met gefilterd water. Vlees en vis moeten volledig gaar zijn. Vermijd opgewarmd eten.

Vermijd ook voorgesneden fruit. Dit kun je beter zelf doen om zo min mogelijk risico te lopen.

5. Street food wel of niet?

Het ruikt altijd zo lekker! In Azië, maar ook in Zuid-Amerika en Afrika kom je op straat veel eetkraampjes tegen (street food). Van die sterke geuren gaat je maag direct knorren. Hoewel het voedsel meestal goed gegaard wordt, loop je toch een risico. Ze werken hier namelijk niet volgens de strenge HACCP-voorschriften die wij gewend zijn. Door een slechte hygiëne, vliegen en de warme temperaturen kan het eten snel bederven of besmet raken met bacteriën.

Er zijn ook veel toeristen die wel bij een straatkraam eten en vervolgens niet ziek worden. Onze tip is om altijd goed te kijken naar de hygiëne en condities van de kraam. Wordt het voedsel gekoeld? Kan de kok zijn handen wassen of gebruikt hij/zij handschoenen? Zitten er geen vliegen bij het voedsel? Ziet het kraampje en kookgerei er schoon uit? Is het druk bij het kraampje (zorgt voor een goed verloop). Dan loop je minder risico om ziek te worden.

6. Was je handen voordat je gaat eten

Misschien doe je dit ook al in Nederland, maar was je handen na elk toiletbezoek en altijd voor het eten.

7. Probiotica

Gezonde darmen zijn essentieel voor een algehele goede gezondheid. Je kunt je darmen versterken door Probiotica te slikken. Probiotica zijn zogenaamde ‘goede’ bacteriën die sowieso al in je darmen aanwezig zijn. Ze zorgen voor een goede werking van je darmen en dat je darmflora is balans is. Hoewel Probiotica niet voorkomt dat je diarree krijgt, kan het er wel voor zorgen dat je darmen net iets beter tegen een stootje kunnen.

Heb je een chronische ziekte of wil je Probiotica aan jonge kinderen geven? Overleg dan eerst met je huisarts of met de reizigersverpleegkundige van Ease Travel Clinic.

Toch last van diarree?

Heb je ondanks onze tips toch last van diarree? Dan geven wij je nog deze tips mee:

  • Diarree gaat meestal vanzelf weer over. De bacteriën verlaten je lichaam via je ontlasting, dus als je (continu) een toilet in de buurt hebt dan hoef je niet persé een medicijn te gebruiken.
  • Drink voldoende water (thee of bouillon is ook goed). Breng na elk toiletbezoek je vochtpeil weer op niveau.
  • ORS (Orale rehydratie solutie) helpt uitdrogen voorkomen bij ernstige diarree.
  • Gebruik een stopmiddel met loperamide als het echt niet anders kan. Imodium, Diacure of Diarem zijn zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. Kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen mogen geen stopmiddelen innemen! Lees altijd de bijsluiter.

Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg direct een arts bij de volgende klachten:

  • Diarree met koorts hoger dan 39 graden
  • Diarree met bloed en/of veel slijm
  • Diarree die langer dan 3 dagen duurt
  • Diarree gepaard met braken bij ouderen en jonge kinderen

Heb je een vraag over reizigersdiarree? Of ga jij op vakantie naar een tropische bestemming? Maak dan een afspraak bij de Ease Travel Clinic voor reis- en vaccinatieadvies op maat.