Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een alfavirus. Dit virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Waar komt de ziekte voor?

Deze ziekte komt vooral voor in Afrika, Azië, en Zuid-Amerika. Ook zijn er uitbraken in de Caraïben gemeld.

Hoe loop je Chikungunya op?

Besmette muggen brengen het virus over door je overdag te steken (de malariamug steekt pas na zonsondergang). De voornaamste besmettingsweg is via Aedes-muggen, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen kunnen naast chikungunya onder andere ziekten zoals dengue en het zikavirus overdragen.

Wat zijn de symptomen

Chikungunya is een virusinfectie die acuut begint met griepachtige verschijnselen, bestaande uit koorts, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en –  typerend voor een chikungunya-infectie – huiduitslag. De symptomen variëren van milde tot ernstige klachten. Vooral pasgeborenen, ouderen en mensen met onderliggende ziektes hebben een grotere kans op een ernstiger beloop. Bij een normaal verloop duren de klachten meestal niet langer dan een week en verdwijnen spontaan . De huid- en gewrichtsklachten kunnen helaas nog weken hinder geven.

Wat kun je doen als je besmet bent?

Raadpleeg altijd een dokter of arts als je denkt dat je besmet bent. De ziekte is niet te behandelen. Wel kan worden getracht de klachten te verminderen met ontstekingsremmers en door behandeling van de koorts.

Inenten tegen Chikungunya

Er is geen vaccinatie tegen Chikungunya. De ziekte is alleen te voorkomen door het toepassen van goede anti-muggenmaatregelen overdag, vooral in de voormiddag en late namiddag. Wij adviseren je hier graag over tijdens een consult.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!