Coronatest – PCR test voor vakantie

Wil je weer op vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een coronatest (COVID-19 PCR test) vereist en wordt er een verklaring (ofwel PCR certificaat) gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat. Je kunt terecht bij een van onze locaties: Maastricht, Sittard of Heerlen.

Welke COVID-19 testen zijn bij Ease beschikbaar?

1. PCR test
Dit is de meest gebruikte test. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Het duurt ongeveer 24-48 uur voordat de uitslag bekend is. Bij Ease kun je alleen terecht voor deze test als je geen klachten hebt. Middels deze test krijg je een COVID-19 vrije verklaring (ook wel certificaat genoemd) die je nodig kunt hebben als je op reis gaat. De Engelstalige verklaring (uitslag) ontvang je per beveiligde mail. Kosten van deze test zijn: € 149,50

2. Sneltest
Een sneltest wordt aangeboden indien je snel de uitslag nodig hebt of wenst te krijgen. Door middel van een vingerprik wordt een druppel bloed afgenomen en meteen getest. De uitslag is dezelfde dag bekend. Deze test is minder betrouwbaar de gewone serologische test (ELISA). Bij Ease werken we met sneltesten die bij het MUMC+ als ‘goed’ uit de test kwamen. Kosten van deze test zijn: € 56,00

3. Serologische test (ELISA)
Deze test toont aan of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. Deze test toont alleen aan of je het coronavirus hebt gehad. Indien je de testuitslag niet snel nodig hebt verdient deze test de voorkeur boven de sneltest, omdat de betrouwbaarheid beter is. Kosten van deze test zijn: € 75,00. Lees meer over de serologische test.

4. DUO test, PCR en sneltest
Indien naast de uitslag van de PCR test ook een snelle uitslag vereist is van de serologische test kun je een afspraak maken voor de combinatie van een PCR en sneltest. Hierbij beschik je binnen 48 uur over beide uitslagen. De kosten van deze DUO test zijn: € 187,00

Wat doen we bij een COVID-19 PCR test?

Bij een PCR test wordt bekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. We nemen met een wattenstaaf een uitstrijkje uit de neus en keel.

De uitslag van de test is na 24-48 uur beschikbaar (ook in het weekend). Wij zorgen ervoor dat je een Engelstalige verklaring ontvangt via 123AVGProof beveiligde mail.

De testuitslag geeft geen garantie. Het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden. Ook kun je nog besmet worden in de periode tussen de testafname en de reis. Er is geen bewezen geldigheid te verbinden aan de uitslag.

Een COVID-19 PCR-test is een moment opname. Landen hanteren verschillende richtlijnen hoe lang je na een test met gezondheidsverklaring het land in mag reizen. Ga dit altijd zelf goed na en plan je afspraak daarom zorgvuldig in zodat je niet met een voor dat land verlopen verklaring op reis gaat.

Hoe betrouwbaar is de PCR test?

Wanneer je minder dan twee weken voor afname van deze test een mogelijke blootstelling hebt gehad of in ‘oranje’ gebied bent geweest, sluit een negatieve test een besmetting niet uit. Het kan dan namelijk zijn dat de infectie zich pas na afname van de test openbaart en je dan alsnog besmettelijk wordt. Het laten afnemen van deze PCR-test kan daarom niet de door de overheid geadviseerde 2 weken zelfisolatie vervangen.

Hoe wordt de PCR test afgenomen?

De PCR test is de meest gebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat de uitslag bekend is. Wij zorgen ervoor dat je een Engelstalige verklaring ontvangt op je emailadres.

Kom je met het resultaat van een COVID-19 PCR test het land van bestemming binnen?

Op de IATA website en de Nederlandse website van de overheid is te vinden of er beperkingen voor jouw bestemming gelden. De eisen en richtlijnen verschillen per land en veranderen regelmatig. Het is van belang dat je zelf nagaat wat de actuele status is en of er extra verklaringen nodig zijn. Volg ook de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Corona en Griekenland

Als je naar Griekenland op vakantie gaat heb je een negatieve coronatest nodig. Dit is een maatregel van het Griekse kabinet. Vanaf 17 augustus 2020 heb je ook voor Griekenland een medische verklaring nodig waaruit blijkt dat je negatief getest bent.

Afspraak maken?
Bel Ease!
088-0049149

Ma t/m Vr 08:00 - 17:00 uur