PCR Test

PCR test in Limburg

De PCR test (polymerase chain reaction -test) is een covidtest om aan te tonen of je op dit moment besmet bent met het coronavirus (SARS-CoV-2). Iedereen kan deze PCR test laten doen via Ease. In tegenstelling tot de GGD, zijn er bij Ease kosten verbonden aan de afname van de PCR test en het aanmaken van de COVID-19 vrije verklaring. Je kunt terecht bij een van onze locaties in Limburg: Maastricht, Heerlen en Sittard.

Kosten

De kosten voor de verscheidene covidtesten die op de markt zijn, kun je op onze website vinden onder het kopje “Kosten”. Hier kun je doorklikken op: “Kosten vaccinaties en onderzoeken”.

PCR test + certificaat nodig voor vakantie of zakenreis

Wil je weer op vakantie naar het buitenland, of ga je op zakenreis? Dan kan het zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een covidtest (COVID-19 PCR test) vereist en wordt er een verklaring (ofwel PCR certificaat) gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat.

PCR test voor bedrijven

Ease biedt betrouwbare covidtesten aan voor werkgevers. Bespreek vooraf met onze verpleegkundige waarom je de test laat afnemen en eventueel welke documenten je nodig hebt (PCR test + certificaat, eventueel aangevuld met een serologische bloedtestuitslag). Medewerkers kunnen snel bij ons terecht voor een PCR test en krijgen ook z.s.m. de uitslag. We streven ernaar de uitslag van de PCR test binnen 24u tot 48u te geven, maar kunnen dit helaas niet garanderen. Heb je sneller een testuitslag nodig? Dan is de sneltest een mogelijke optie. Dit bespreek je eerst met de verpleegkundige van Ease.

Wat is een COVID-19 PCR-test?

Bij een PCR-test wordt gekeken of je op dat moment besmet bent met het coronavirus. Er wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in de neus- of keelholte zit. Indien je negatief test, dan krijg je de uitslag met gezondheidsverklaring. Deze heb je nodig wanneer je op reis gaat, sommige landen stellen een PCR test verplicht. Voor het afnemen van een PCR test op SARS-CoV-2 kun je bij Ease terecht.

Hoe betrouwbaar is de PCR test?

Wanneer je minder dan twee weken voor afname van deze test een mogelijke blootstelling hebt gehad of in ‘oranje’ gebied bent geweest, sluit een negatieve test een besmetting niet uit. Het kan dan namelijk zijn dat de infectie zich pas na afname van de test openbaart en je dan alsnog besmettelijk wordt. Het laten afnemen van deze PCR-test kan daarom niet de door de overheid geadviseerde 2 weken zelfisolatie vervangen.

Hoe wordt de test afgenomen?

De PCR test is de meest gebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Het streven is om de uitslag binnen 48 uur verwerkt te hebben, wij zijn echter afhankelijk van de capaciteit en de snelheid waarmee het laboratorium van het Maastricht UMC+ de testen kan verwerken.

COVID-19 vrije verklaring

Als de uitslag van de COVID-19 PCR test negatief is krijg je per beveiligde mail een Engelstalige verklaring (uitslag) via beveiligde mail. Deze verklaring kun je onder andere gebruiken als je op reis gaat of als je een COVID-19 vrije verklaring nodig hebt voor je werk.

COVID-19 Herstelbewijs voor reizigers

Het kan voorkomen dat je recent besmet geweest bent met het virus. Ondanks dat jij beter bent, kan het voorkomen dat je positief test bij een PCR test. Indien je langer dan 11 dagen geleden een positieve PCR uitslag hebt gehad, kun je bij ons een afspraak maken om een herstelbewijs te krijgen voor een reis. Dit betekent dat je een nieuwe PCR test dient af te nemen, om te bepalen hoe hoog je besmettelijkheidsgraad is. Let op: Dit bewijs moet dus tussen minimaal 11 dagen na je laatste besmetting en maximaal 12 weken sinds je laatste besmetting zitten. Dit herstelbewijs word altijd in overleg met een infectioloog gemaakt. Je dient een bewijs van positieve besmetting vanuit de GGD aan te leveren. Dit mag een QR-code of brief zijn.