Dengue

Dengue of knokkelkoorts is de belangrijkste door muggen overgedragen virusziekte ter wereld. De muggen steken overdag en leven vooral in stedelijke gebieden.

Waar komt Dengue voor?

Dengue komt met name voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Bali is een bekend vakantieland waar jaarlijks duizenden mensen besmet worden met knokkelkoorts.

Hoe loop je knokkelkoorts op?

Je kunt het virus krijgen wanneer een besmette mug, van het soort Aedes, je prikt. De incubatietijd is tussen de drie tot veertien dagen (gemiddeld 5 tot 7).

Wat zijn de symptomen van Dengue?

De klachten verschillen maar Dengue gaat vaak gepaard met hoge koorts, hoofdpijn (achter de ogen), gewrichtspijnen en huiduitslag. Typerend voor dengue is dat de koorts na enkele dagen zakt en daarna weer oploopt. Er bestaan 4 verschillende types van het virus, dat dengue veroorzaakt. Iemand die eerder dengue heeft gehad en besmet raakt met een ander type, heeft een kleine kans op ernstige complicaties.

Wat kun je doen als je besmet bent?

Raadpleeg altijd een dokter of arts als je denkt dat je besmet bent. Bloedonderzoek kan laten zien dat je met het virus bent besmet. Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen, maar wel om de klachten te verlichten.

Jezelf beschermen tegen de dengue mug

Ga je op vakantie of op reis naar een land waar de Dengue mug voorkomt? Er is in Nederland nog geen vaccin tegen denguevirus beschikbaar. Je kunt wel bepaalde maatregelen nemen om jezelf te beschermen. Het beste kun je je reisplannen met onze reizigersverpleegkundigen bespreken. Zij weten precies hoe je je kunt beschermen tegen muggen en welke vaccinaties je per land nodig hebt.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!