Ebola voorkomen
Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden.
Ebola wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het marburgvirus en het lassavirus.
Waar komt Ebola voor?
Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus.
Hoe raak je besmet met Ebola?
De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.
Symptomen van Ebola
De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is mogelijk besmet als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk.
Wat doen als je Ebola hebt?
Raadpleeg direct een arts. Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Als je eenmaal besmet bent dan is de kans op overlijden groot. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Het is onbekend of dit beïnvloed wordt door minder goede medische voorzieningen.
Bestrijding & preventie Ebola
Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.
Ga je op vakantie of op reis naar een land waar EBOLA voorkomt? Dan kun je bepaalde maatregelen nemen om jezelf te beschermen. Het beste kun je je reisplannen met onze reizigersverpleegkundigen bespreken. Zij weten precies hoe je je kunt beschermen en welke vaccinaties je per land nodig hebt.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!