Gele koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus en overgebracht door beten van Aedes muggen. Deze muggen bijten vanaf de vroege ochtend tot de vroege avond.

Waar komt Gele Koorts voor?

Gele koorts komt voor in bepaalde tropische regio’s van sub-Sahara Afrika en Zuid-Amerika. In de populaire landen Peru, Bolivia en Brazilië komt gele koorts voor, maar slechts in bepaalde delen van het land.

Hoe kun je Gele Koorts oplopen?

Het virus vermenigvuldigt zich in het lichaam van de mug en wordt via het speeksel door een beet overgebracht op de mens. Als de geschikte mug niet aanwezig is, dan is besmetting niet mogelijk.

Wat zijn de symptomen van Gele Koorts?

De ziekte kan zonder klachten verlopen, maar kan ook een mild griepachtig syndroom geven tot een ernstige ontsteking van de lever en nieren met in- en uitwendige bloedingen. Deze laatste variant verloopt vaak dodelijk. Indien er ziekteverschijnselen optreden, ontstaan ze 2 tot 9 dagen na besmetting.

Wie loopt extra risico?

Ieder ongevaccineerd persoon in een gebied waar gele koorts voorkomt kan besmet worden. Er zijn aanwijzingen dat de infectie ernstiger verloopt bij jonge kinderen en oudere personen.

Welke maatregelen kun je nemen?

Er is al zestig jaar een zeer efficiënt en veilig vaccin beschikbaar. Binnen gebieden waar gele koorts heerst worden hoogrisicogebieden en laagrisicogebieden onderscheiden. Voor hoogrisicogebieden wordt altijd vaccinatie aanbevolen; voor laagrisicogebieden wordt er een afweging gemaakt of het risico op gele koorts groter is dan de kans op bijwerkingen van het vaccin. Reizigers die vanwege hun medische gesteldheid niet in aanmerking kunnen komen voor gele koorts vaccinatie, worden sterk afgeraden om naar (hoogrisico)gebieden van gele koorts af te reizen.

Daarnaast is het nemen van anti-muggenmaatregelen verstandig om muggenbeten te voorkomen. Muggenwerende maatregelen zijn:

  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Inenten tegen Gele Koorts

Ga je op vakantie of op reis naar een land waar gele koorts voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Het beste kun je je reisplannen met onze reizigersverpleegkundigen bespreken. Zij weten precies welke vaccinaties je per land nodig hebt en waar gevaar is voor gele koorts, buiktyfus, malaria of andere infectieziekten. 

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!