Gordelroos voorkomen

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus (varicellazostervirus). De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of hebben het wel eens gezien bij iemand die ze kennen.

Wie kan gordelroos krijgen?

Iedereen die waterpokken heeft gehad, kan gordelroos krijgen. Waterpokken is een kinderziekte die bijna alle kinderen krijgen. De waterpokken worden veroorzaakt door het (zeer besmettelijke ) varicellazostervirus. De waterpokken gaan over, maar het virus blijft sluimerend in het lichaam zitten. Dat gaat goed totdat je afweer vermindert. Dan kan door re-activatie van het virus gordelroos ontstaan.

Voorkom gordelroos door vaccineren

Gordelroos kun je voorkomen door je nu te laten vaccineren tegen deze aandoening. Mensen ouder dan 50 jaar kunnen ervoor kiezen zich te laten vaccineren.

Het vaccin dat Ease gebruikt voorkomt 90% van de gordelroosgevallen. Het is zeer effectief en er blijkt uit onderzoek dat er sterke aanwijzingen zijn dat de bescherming ook heel lang aanhoudt, ongeacht de leeftijd waarop is gevaccineerd. Het huidige vaccin is in tegenstelling tot het eerder ontwikkelde vaccin wel geschikt voor mensen met een verzakte afweer.

Afspraak maken Vaccineren tegen gordelroos