Hepatitis A
Hepatitis A is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (HAV). Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd.
Waar komt de ziekte voor?
De ziekte komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië, maar ook in sommige landen rond de Middellandse zee. In Nederland komt de ziekte zelden voor.
Hoe kun je het oplopen?
Hepatitis A is erg besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is.
Je kunt besmet raken:
- Door het eten van ongekookte (rauwe) en besmette groenten of fruit, garnalen, schaal- of schelpdieren, zoals mosselen.
- Via ontlasting, besmette toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk en lichtknop van het toilet. Hierdoor kan het virus aan de handen komen en daarna in de mond terecht komen. Via de handen kan het virus op servies, bestek en eten komen.
Zelfs wanneer er geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten.
Wie kunnen er ziek worden en wie lopen extra risico?
Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden.
Mensen met een ziekte van de lever en ouderen, kunnen zieker worden van hepatitis A. Iemand die hepatitis A heeft gehad, krijgt de ziekte niet nog een keer.
Wat zijn de symptomen van Hepatites A?
Twee tot zeven weken (gemiddeld 4 weken) na besmetting ontstaat een griepachtig beeld met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelzucht. Niet iedereen die besmet is krijgt klachten. (Jonge) kinderen krijgen vaak helemaal geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Vooral volwassenen kunnen ernstig ziek worden van hepatitis A. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook langer duren, tot wel 3 maanden.
Hoe kun je het voorkomen?
Helaas is besmet voedsel of water niet te herkennen. Ook in luxe restaurants kan hepatitis A ‘geserveerd’ worden. Goede hygiëne alleen is daarom niet voldoende om besmetting te voorkomen in een land waar hepatitis A voorkomt. Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee is daarom vaccinatie tegen hepatitis aanbevolen.
Hepatitis A vaccinatie
De volledige serie bestaat uit twee injecties in de bovenarm. Na de eerste vaccinatie is vrijwel iedereen beschermd. Deze bescherming houdt minstens een jaar aan. Een tweede vaccinatie geeft langdurige bescherming (minimaal 25 jaar). Tussen de eerste en tweede injectie moet bij voorkeur een periode van 6 tot 12 maanden zitten.
Als je gaat reizen en risico loopt om besmet te raken met een andere vorm van leverontsteking, hepatitis B, is het ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen zowel hepatitis A als B te nemen. Je krijgt dan in totaal 3 injecties. Het beste kun je je reisplannen met onze reizigersverpleegkundigen bespreken.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!