Hepatitis B

Hepatitis B is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV).

Waar komt Hepatitis B voor?

Hepatitis B komt wereldwijd voor, met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. De ziekte komt in mindere mate ook voor in westerse landen, zoals Nederland.

Hoe kun je besmet raken?

Dit virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact of via seksueel contact (SOA). Je kunt dit virus oplopen wanneer je via een wond in contact komt met besmet bloed of door onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met iemand die besmet is met het hepatitis B virus.

In landen waar minder aandacht wordt besteed aan hygiëne, kun je hepatitis B ook oplopen bij het laten zetten van tatoeages of piercings, bij medische handelingen of het gebruik van gebruikte scheermesjes bij de kapper.

Wat zijn de symptomen?

Vaak hebben mensen na een infectie geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk zijn voor anderen. Als er wel klachten ontstaan, gebeurt dat meestal twee tot zes maanden na de besmetting met een griepachtig beeld met moeheid, weinig eetlust, buikklachten en soms geelzucht. Echter, veel mensen, vooral kinderen, krijgen geen of weinig klachten terwijl ze wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen.

Bij ongeveer 90% van de volwassenen die besmet zijn geraakt, slaagt het lichaam erin om het virus kwijt te raken. Bij de overige 10% verdwijnt het virus niet. Deze mensen blijven het virus bij zich dragen; zij blijven ook besmettelijk voor anderen. Dragers hebben een verhoogde kans om later levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker te krijgen.

Wie kunnen er ziek worden en wie lopen extra risico?

Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden. Beroepsmatig lopen onder andere medewerkers in de gezondheidszorg, politie, brandweer, beveiligers, maar ook mensen in de schoonmaak een verhoogd risico. Denk daarbij aan contact met bloed, snij- of prikaccidenten, maar ook aan agressie.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt hepatitis B besmetting voorkomen door:

  • Veilig te vrijen (condoom gebruiken).
  • Geen tatoeages of piercings te laten zetten op reis.
  • Het liefst voor de reis naar de tandarts te gaan. Stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit.
  • Zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies te vermijden.
  • Niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen.
  • De juiste anti-malariamiddelen te slikken, zodat je niet voor malaria behandeld hoeft te worden.
  • Voor sommige reizigers wordt vaccinatie aanbevolen, bijvoorbeeld aan medewerkers in de gezondheidszorg.

Hepatitis B Vaccinatie

Je kunt bij Ease je laten vaccineren tegen Hepatitis B. Een volledige serie hepatitis B vaccinaties bestaat uit drie injecties in de bovenarm. Na drie vaccinaties ben je waarschijnlijk levenslang beschermd. Als je gaat reizen en risico loopt om besmet te raken met beide vormen van hepatitis, is het soms ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen hepatitis A en B te nemen. Je krijgt dan in totaal 3 injecties.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!