Het Reisconsult

Hoe ziet het reisconsult eruit?

Tijdens het reisconsult nemen we jouw reisplannen door. Vervolgens bespreken we welke ziektes je tijdens je reis kan oplopen en hoe je dit kunt voorkomen. In overleg met jou maken we een vaccinatieschema en indien nodig word je al direct ingeënt. Als er malaria voorkomt op je bestemming dan adviseren wij je over het slikken van tabletten. Verder krijg je, afgestemd op je reis, advies over het voorkómen van andere aandoeningen zoals reizigersdiarree en hoogteziekte.

Welke risico’s je loopt en welke adviezen je krijgt hangt onder meer af van:

  • wat je precieze reisroute is

  • hoe lang je op reis gaat

  • of je onder bijzondere of primitieve omstandigheden reist

  • wat voor activiteiten je gaat doen

  • wat je gezondheidssituatie is en of je medicatie gebruikt

  • je leeftijd

  • eventuele vaccinaties die je in het verleden al hebt gehad

We hebben verschillende soorten reisconsulten:

  • Kort reisconsult: Dit consult plan je in als je een nieuwe reis gaat maken. Bij iedere nieuwe reis horen andere adviezen en eventuele vaccinaties of medicatie. 

  • Lang reisconsult: Ga je een nieuwe reis maken die langer dan 2 maanden duurt of ga je naar meer dan 3 bestemmingen? Dan plannen we meer tijd voor je in.

  • Herhaalconsult: Tijdens een herhaalconsult wordt geen advies meer gegeven. Hier is uitsluitend tijd vrijgemaakt voor het geven van een vaccinatie als vervolg op een, tijdens het eerste reisconsult, afgesproken schema. De kosten hiervan zijn daarom lager dan die van een eerste reisconsult.

Wil je weten wat de consultkosten zijn, kijk dan hier naar de tarieven. De consultkosten worden altijd per persoon in rekening gebracht, ook als je met meerdere personen tegelijk komt. We reserveren dan natuurlijk wel wat meer tijd voor jullie. Naast de kosten voor het consult worden er kosten in rekening gebracht voor bijvoorbeeld vaccinaties of bloedonderzoek.

 

Ben je vanuit je werkgever uitgenodigd om een vaccinatie te halen? Ga dan naar onze website voor bedrijfsvaccinaties

Ga je niet op reis maar zou je wel graag een bepaalde vaccinatie ontvangen? Ga dan naar onze website voor vaccinaties op maat.

Om je goed te kunnen voorbereiden op de reis is het belangrijk dat je niet te kort voor de reis komt. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Vooral de periodes voor de schoolvakanties zijn drukke tijden.

We adviseren:

Tenminste 3 maanden van tevoren:

 • Voor lange reizen of reizen met veel verschillende bestemmingen
 • Voor mensen met een verminderde afweer of andere belangrijke gezondheidsproblemen
 • Voor mensen die mogelijk een vaccinatie tegen dengue nodig hebben

Ongeveer 6 weken van tevoren:

 • voor alle andere reizen

Ook als je deze termijnen niet haalt is het niet te laat om nog een afspraak te maken; de meeste vaccinaties geven ook kort voor vertrek bescherming.

Als je naar het spreekuur komt neem dan de volgende zaken mee:

 • ID of paspoort
 • Ingevuld intakeformulier (zie afspraakbevestiging)
 • Vaccinatieboekje (indien je dat al hebt)
 • Actuele lijst met medicatie (indien van toepassing)
 • Eventueel: Informatie over je reisroute

Om zoveel mogelijk tijd te besteden aan de reisadviezen, is het verstandig om goed voorbereid op het spreekuur te komen. Als je eerder gevaccineerd bent en een vaccinatieboekje hebt gekregen, vragen wij je om dit mee te nemen.

In de bevestigingsmail ontvang je een persoonlijke link om het digitale intakeformulier in te vullen. Kom je met meerdere personen naar het consult dan ontvangt iedereen een persoonlijke link. Maak voor eigen gebruik een afdruk voordat je het formulier verstuurt. Om beveiliging van je persoonsgegevens te waarborgen ontvang je geen terugmelding per mail.

Neem altijd je identiteitsbewijs mee (met je BSN). Zonder geldige legitimatie mogen wij je helaas niet helpen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten waar je precies naar toe gaat. Ga je mee met een georganiseerde reis? Neem dan de reisbeschrijving mee. Wanneer je een reis naar malariagebied of naar hooggelegen gebieden gaat maken is je precieze reisroute vaak belangrijk om je goed advies te kunnen geven over het voorkómen van malaria en hoogteziekte.

Tip! Tijdens het consult kun je écht alles vragen aan onze reisverpleegkundige. Heb je nu al vragen voor onze verpleegkundige? Schrijf al je vragen nu al op zodat je niets vergeet. Stel ze tijdens het consult.

Wanneer je ons belt voor het maken van een afspraak helpen onze medewerkers je graag met het inplannen hiervan. Zij kunnen je echter geen advies geven over welke vaccinaties je nodig hebt, en daarom ook niet over de totale kosten van het reisconsult. Dit hangt namelijk af van de precieze omstandigheden van je reis, en deze adviezen mogen alleen worden gegeven door onze verpleegkundigen. Wanneer je bij ons een reisconsult afspreekt krijg je een advies op maat en kun je met al je vragen bij de verpleegkundige terecht.

Handige video's