Bof

De bof is een besmettelijke ziekte. Hierbij is de speekselklier bij het oor ontstoken. Het is een besmettelijke ziekte, die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor.

Waar komt de bof voor?

De bof komt overal ter wereld voor.

Hoe kun je besmet raken?

Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten en niezen.

Symptomen van de bof

Als je besmet wordt betekent dat niet dat je ook ziek wordt.

Symptomen kunnen zijn:

  • Vaak eenzijdig een dikke wang en hals,
  • pijn in of achter het oor, vooral bij kauwen en slikken,
  • droge mond,
  • koorts,
  • hoofdpijn.

De incubatietijd van het bof virus is 12 tot 25 dagen. Bij de meeste mensen openbaren de symptomen zich na 17 dagen.

Hoe kun je de bof voorkomen?

In het rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatie tegen Bof Mazelen en Rode hond opgenomen. Kinderen krijgen 2 vaccinaties. 1 op de leeftijd van 14 maanden en 1 op de leeftijd van 9 jaar. Soms is het zinvol om de 1e vaccinatie te vervroegen. Bijvoorbeeld als er een reis wordt gemaakt naar het buitenland.

Heeft je kind niet deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma of wens je zelf de BMR vaccinatie? Neem dan contact op met Ease.

Inentingen tegen Bof

Ga je op vakantie of op reis naar een land waar Bof voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Maak 6 weken voor je vertrek een afspraak met Ease. Tijdens het consult geven wij advies over voedsel en drinken in het land van bestemming en wat je moet doen bij diarree of verstopping. Ook kunnen wij je vaccineren om de kans op buiktyfus te verkleinen.

Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor jouw reis wordt geadviseerd. Vaccinatie beschermt echter niet voor 100%.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!