Buiktyfus
Ga je op vakantie of op reis naar een land waar buiktyfus voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Het beste kun je je reisplannen met onze reizigersverpleegkundigen bespreken. Zij weten precies welke vaccinaties je per land nodig hebt en waar gevaar is voor buiktyfus, malaria of andere infectieziekten.
Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella typhi bacterie. De ziekte komt voor in Centraal- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De ziekte komt zelden voor in Nederland.
Waar komt buiktyfus voor?
De bacterie komt veel voor in landen in Azië zoals India, Marokko, Pakistan en Indonesië. In Zuid-Amerika en Zuid-Afrika is het risico aanzienlijk lager.
Hoe loop je buiktyfus op?
De bacterie komt meestal je lichaam binnen via besmet eten of drinken. De bacterie komt voor in de ontlasting van mensen. Als zij na het toiletbezoek hun handen niet goed wassen (en werken in een restaurant), dan kunnen ze eten en drinken besmetten. Let daarom goed op met rauw voedsel zoals schelpdieren, ongekookte melk of room, groenten of gesneden fruit.
Iedereen kan buiktyfus krijgen. Vooral mensen die reizen van en naar gebieden waar het niet zo schoon is. Iemand heeft meer kans om het op te lopen als de afweer niet goed is. Ook is de kans groter als iemand een medicijn tegen maagzuur gebruikt of een chronische darmziekte heeft. Als iemand buiktyfus heeft gehad, bouwt hij wat afweer op tegen de ziekte. Toch kan iemand die buiktyfus heeft gehad, de ziekte opnieuw krijgen.
Symptomen van buiktyfus
Drie tot 28 dagen (gemiddeld 7-14) na besmetting begint de ziekte vaak met oplopende koorts, minder eetlust, hoofdpijn en buikpijn. Meestal krijg je in het begin last van een verstopping en daarna diarree (of omgekeerd). In een later stadium kunnen er rode vlekken ontstaan op de huid van je buik. De meest voorkomende complicaties zijn bloedingen en darmperforaties. Bij kinderen jonger dan twee jaar verloopt de ziekte vaak erg mild.
Wat doen als je besmet bent?
Buiktyfus wordt behandeld met medicijnen. Na behandeling genezen de meeste mensen van de ziekte. Denk je dat je buiktyfus hebt opgelopen? Raadpleeg dan direct je huisarts.
Inentingen tegen buiktyfus
Ga je op vakantie of op reis naar een land waar buiktyfus voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Maak 6 weken voor je vertrek een afspraak met Ease. Tijdens het consult geven wij advies over voedsel en drinken in het land van bestemming en wat je moet doen bij diarree of verstopping. Ook kunnen wij je vaccineren om de kans op buiktyfus te verkleinen.
Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor jouw reis wordt geadviseerd. Vaccinatie beschermt echter niet voor 100%.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!