Mazelen

 

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus.

Waar komen de mazelen voor?

Het mazelenvirus is wereldwijd verspreid.

Hoe kun je besmet raken?

Het virus wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, of door niezen en hoesten. Mazelen is vele malen besmettelijker dan de  griep, rodehond of bof. Zodra de eerste symptomen beginnen is de besmette persoon ook besmettelijk voor anderen.

Symptomen van de mazelen

Symptomen kunnen zijn:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Neusverkoudheid
  • Oogontsteking
  • Rode vlekjes (na 2 tot 4 dagen)
  • Diarree
  • Middenoorontsteking
  • In ernstige gevallen: longontsteking, hersenontsteking

Tijdens de zwangerschap is er een risico op een ernstiger beloop van de ziekte. Het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Hoe kun je mazelen voorkomen?

In het rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatie tegen Bof Mazelen en Rode hond opgenomen. Kinderen krijgen 2 vaccinaties. 1 op de leeftijd van 14 maanden en 1 op de leeftijd van 9 jaar. Soms is het zinvol om de 1e vaccinatie te vervroegen. Bijvoorbeeld als er een reis wordt gemaakt naar het buitenland.

Heeft je kind niet deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma of wens je zelf de BMR vaccinatie? Neem dan contact op met Ease.

Inentingen tegen mazelen

Ga je op vakantie of op reis naar een land waar mazelen voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Maak 6 weken voor je vertrek een afspraak met Ease. Tijdens het consult geven wij advies over voedsel en drinken in het land van bestemming en wat je moet doen bij diarree of verstopping. Ook kunnen wij je vaccineren om de kans op buiktyfus te verkleinen.

Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor jouw reis wordt geadviseerd. Vaccinatie beschermt echter niet voor 100%.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!