Japanse Encehalitis

Japanse encefalitis is bij reizigers een zeer zeldzame virusinfectie. Besmetting vindt plaats door beten van de Culexmug die broedt in rijstvelden.

Waar komt de Japanse encefalitis voor?

De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, waaronder in Japan, Indonesië en Thailand. Japanse encefalitis komt vooral voor op het platteland in gebieden waar varkens worden gehouden.

Hoe kun je besmet raken?

Besmetting vindt plaats door beten van de Culexmug die broedt in rijstvelden. Deze mug is vooral ‘s avonds en ’s nachts actief. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.

Wat zijn de symptomen?

Meestal verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en maagdarmstoornissen. Klachten ontstaan tussen de 5 en 15 dagen na de beet door een geïnfecteerde mug. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en ontstaat ontsteking van de hersenen (encefalitis) met kans op blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

Wie kunnen er ziek worden en wie lopen extra risico?

Over het algemeen is het risico voor reizigers of langblijvers (expatriates) uiterst gering. Het risico op besmetting kan in bepaalde omstandigheden echter verhoogd zijn, te denken valt aan mensen die wonen en/of werken in de nabijheid van rijstvelden en varkens in gebieden waar Japanse encefalitis voorkomt.

Inenting tegen Japanse encefalitis

In de meeste gevallen volstaat bescherming tegen muggenbeten ’s avonds en ’s nachts:

  • Bedek de huid zoveel mogelijk (lange mouwen en broekspijpen, sokken, dichte schoenen).
  • Gebruik een muggenwerend middel dat DEET bevat voor de niet-bedekte delen van de huid in gebieden waar Japanse encefalitis voorkomt.
  • Zorg dat de kamers muggenvrij zijn of slaap onder een intact en goed sluitende klamboe.

Naast bovenstaande maatregelen kun je gevaccineerd worden tegen Japanse encefalitis. Voor een volledige serie vaccinaties heb je twee injecties nodig, bij voorkeur op dag 0 en dag 28. Plan hiervoor je vervolgconsult met onze reizigersverpleegkundigen.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!