In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië, Italië en Frankrijk. In sommige gevallen wordt een mazelenvaccinatie (BMR) geadviseerd.

Op vakantie naar Frankrijk of Italië?
Als u met kinderen op vakantie gaat naar Frankrijk of Italië is het belangrijk dat ze tijdig gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Voor een gewone vakantie naar Italië of Frankrijk  is een vervroegde vaccinatie niet nodig. Bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals bijvoorbeeld logeren bij mensen thuis, kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde mazelenvaccinatie overwogen worden. Volwassenen en kinderen ouder dan 14 maanden die volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd óf ooit mazelen hebben doorgemaakt, zijn beschermd. Bij ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 kan vervroegde vaccinatie overwogen worden. Zij zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen en hebben meestal ook de ziekte mazelen niet gehad.

Op vakantie naar Roemenië?
Als u met kinderen op vakantie gaat naar Roemenië is het belangrijk dat ze tijdig gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het advies is kinderen van 6 tot 14 maanden vervroegd tegen mazelen (BMR) te vaccineren. Volwassenen en kinderen ouder dan 14 maanden die volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd óf ooit mazelen hebben doorgemaakt, zijn beschermd. Bij ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 kan vervroegde vaccinatie overwogen worden. Zij zijn als kind niet gevaccineerd tegen de mazelen en hebben meestal ook de ziekte mazelen niet gehad.

BMR-vaccinatie bij kind 6 tot 14 maanden
Neem hiervoor contact op met uw consultatiebureau. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Voor meer informatie over vervroegde mazelenvaccinatie bij kinderen, zie: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Mazelen/Mazelen_in_Europa