Polio (kinderverlamming)

Polio of kinderverlamming is een zeer besmettelijke kinderziekte die kan leiden tot blijvende invaliditeit. Soms moet iemand zelfs levenslang beademd worden. De vaccinatie met IPV wordt in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Waar komt Polio voor?

In diverse Aziatische en Afrikaanse landen komt polio nog regelmatig voor. In Nederland hebben zich nog grote epidemieën voorgedaan in 1978 (110 gevallen) en in 1992/93 (71 gevallen). Op één na waren al deze patiënten niet ingeënt.

Hoe kun je besmet raken?

Mensen kunnen elkaar besmetten via de mond (praten, schreeuwen). Ook kan iemand, die in contact is geweest met ontlasting van een geïnfecteerde persoon, het virus via zijn handen in zijn mond krijgen en zo besmet raken. Handen wassen is altijd een belangrijke maatregel om verspreiding van bacteriën en ziektes te voorkomen.

Symptomen van Polio

In 90 tot 95% van de gevallen verloopt een infectie met het poliovirus zonder verschijnselen. In de andere gevallen begint het vaak met griepachtige verschijnselen. Dit gaat meestal spontaan weer over. In sommige gevallen kunnen de klachten erger worden met hoofdpijn, braken en spierpijn. Het virus verspreidt zich dan via de bloedbaan en dringt het ruggenmerg binnen. Dit kan (plaatselijke) verlamming tot gevolg hebben. Ongeveer 2-10% van de patiënten met verlammingen overlijdt omdat de zenuwen van slik- of ademhalingsspieren worden aangetast. De overige patiënten houden blijvende verlammingen en herstellen vaak maar gedeeltelijk door intensieve fysiotherapie. In ongeveer 20-30% van de mensen met een verlamming kan jaren na de infectie opnieuw spierzwakte, spierpijn, vermindering van spierweefsel en moeheid ontstaan. Dit wordt ook wel het ‘post-poliosyndroom’ genoemd.

Hoe kun je polio voorkomen?

De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land zijn geboren, zijn als kind gevaccineerd met het D(K)TP-(Difterie (Kinkhoest) Tetanus Polio) vaccin. Het vaccin biedt na een volledige serie 10 jaar bescherming. Als men gaat reizen en de laatste DTP vaccinatie is 10 jaar of langer geleden gegeven, dan moet een herhalingsprik tegen DTP worden gegeven.

Bron: LCR/RIVM

Inentingen tegen DTP of DKTP

Vaccinatie met IPV biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen polio-infectie met alle 3 de typen. De IPV vaccinatie is sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Je kunt voor een DTP of DKTP vaccinatie terecht bij Ease Travel Clinic.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!