Rabiës
Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Rabiës is een besmettelijke ziekte.
Waar komt hondsdolheid voor?
Hondsdolheid komt in veel landen voor, ook in de landen die Nederland direct omringen.
Hoe kun je besmet raken?
Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren. Alle zoogdieren, dus niet alleen honden, kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren én op mensen overbrengen. Veel toeristen blijken te worden gebeten of gekrabt door apen. Vleermuizen zijn ook zoogdieren en berucht om het risico van rabiësoverdracht. Wees daarom voorzichtig en kom niet te dicht bij deze dieren in de buurt.
Meestal zijn met rabiës besmette dieren agressief en onrustig, maar sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Besmetting van mens op mens komt zelden voor.
Symptomen hondsdolheid
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is tussen 5 dagen en langer dan een jaar. Meestal is het 20 tot 60 dagen. Rabiës begint met griepachtige verschijnselen.Vervolgens kunnen hyperactiviteit en krampen óf verlammingsverschijnselen optreden. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Wat doen als je gekrabd, gelukt of gebeten bent?
Denk je dat je bent gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet? Neem dan de volgende maatregelen:
- was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water;
- ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium;
- roep direct hulp van een arts in. Deze zal indien nodig antistoffen en vaccinaties toedienen. Een complete serie vaccinaties bestaat uit vijf injecties in combinatie met antirabiës-immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (in landen buiten Europa is antirabiës-immunoglobuline meestal niet verkrijgbaar), neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige voor advies;
- licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier;
- stel je huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte en neem contact op met de GGD.
Rabiës inentingen
Vermijd zo veel mogelijk contact met dieren in streken waar rabiës voorkomt. In sommige gevallen kan het verstandig zijn je tegen rabiës te laten vaccineren. De inenting bestaat uit een serie van 2 vaccinaties, met een interval van 1 week. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor jouw reis wordt geadviseerd. Maak een afspraak voor een consult op maat.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!