Infectieziekten

Vertrek voorbereid op reis

In verschillende risicogebieden loop je kans om besmet te raken met ziekten die je in Nederland niet zo snel oploopt. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor je reis een afspraak bij Ease Travel Clinic.

Waarschijnlijk schuilt er al gevaar in landen die dichterbij liggen dan je denkt, zoals Kroatië en Turkije. Hieronder zie je een lijst met de meest gangbare aandoeningen waarmee je op reis te maken kunt krijgen.

Ziekten overgebracht door muggen

Je hebt vast wel eens een jeukende muggenbult gehad. Gelukkig zijn de meeste muggensteken onschuldig, maar sommige muggen dragen nare ziekten met zich mee. Als je geprikt wordt, kun je besmet raken.

Chikungunya    Dengue    Gele koorts    Japanse Encehalitis    Malaria   MERS virus    Zika virus

Ziekten overgebracht via dieren

Dieren kunnen ook besmet zijn met bepaalde ziekten. Als jij in contact komt met deze dieren, dan heb je kans dat ze de ziekten aan jou overdragen. Vaak gaat dit gepaard met een lik of een beet van een besmet dier.

Bilharzia    Difterie    Ebola    Mers virus    Rabiës (Hondsdolheid)    Tetanus

Ziekten overgebracht via voedsel of slechte hygiene

Een slechte hygiene (in de keuken) kan overal ter wereld voorkomen. Wel zien we vaak dat in Aziatische en minder ontwikkelde landen de hygiene slechter is. Zo kun je bijvoorbeeld ziek worden van besmet voedsel (vis, vlees etc.) of vervuild kraanwater.

Ziekten overgebracht via andere mensen of andere omstandigheden

Mensen met een infectieziekte kunnen andere mensen besmetten. Bijvoorbeeld door te hoesten, seksueel contact of wanneer er bloedcontact is geweest. Bacteriën worden ook vaak via de handen overgebracht.

Difterie    Ebola    Hepatitis A    Hepatitis B    Hoogteziekte    Mers virus    Polio    SOA    Tuberculose    Zika virus

Voorkomende ziekten

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!