Reizigersdiarree
Wat is reizigersdiarree ?
Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte bij reizigers. Meestal gaat reizigersdiarree vanzelf over, het grootste gevaar is uitdroging. Van (reizigers)diarree kan gesproken worden bij drie of meer lozingen van ongevormde of waterige ontlasting per dag, of bij lozing van één of meer ongevormde ontlastingen met klachten als misselijkheid, braken, buikkrampen, koorts of bloedbijmenging.
Hoe kun je reizigersdiarree oplopen?
Het drinken van verontreinigd water en eten van besmet voedsel is de belangrijkste oorzaak van reizigersdiarree. Factoren die bijdragen aan de kans op diarree zijn: de reisbestemming, een avontuurlijke reis of culinaire stijl, verminderde maagzuurproductie (denk aan maagzuurremmers) en aandoeningen van maag en/of darmen.
Wie kunnen er ziek worden en wie lopen extra risico?
Iedereen kan te maken krijgen met reizigersdiarree. De volgende groepen lopen extra risico op een ernstiger beloop van reizigersdiarree:
- Jonge kinderen (≤2 jaar)
- Ouderen (≥70 jaar)
- Personen met insuline-afhankelijke diabetes mellitus
- Personen met een ernstige nierfunctiestoornis
- Personen die lithium gebruiken
- Personen die digoxine gebruiken
- Personen die een maagzuurremmer gebruiken
- Personen met een maag/darm aandoening
- Personen met een ernstige afweerstoornis
Wat zijn de symptomen
De verschijnselen zijn deels afhankelijk van de oorzaak van de diarree. Ernstige ziekte is zeldzaam. Koorts, braken en bloederige diarree komen bij 10% van de reizigers met diarree voor. Het ziektebeloop is meestal mild gaat vaak vanzelf over, met 3 tot 10 lozingen per dag en spontaan herstel na 1 tot 5 dagen.
Hoe reizigersdiarree voorkomen?
De volgende maatregelen worden geadviseerd om reizigersdiarree te voorkomen:
- Na toiletgebruik en voor het eten goed handen wassen met water en zeep of handen reinigen met hand-alcohol
- Geen leidingwater maar water uit afgesloten, ongeopende flessen drinken
- Geen ijsklontjes of koude melkproducten (ijs, melk, yoghurtdrank) gebruiken
- Geen rauwkost, salades of ongeschild fruit eten
- Fruit zelf schillen
- Uitsluitend goed gekookt of doorbakken vlees of vis (inclusief schaal- of schelpdieren) eten
- Uitsluitend vers gekookte of gebakken (d.w.z. nog heet) voedsel eten
- Antibiotica ter voorkoming van reizigersdiarree zijn slechts in uitzonderlijke gevallen nodig
Lees hier meer over reizigersdiarree bij jonge kinderen.
Het naleven van deze maatregelen ter voorkoming van reizigersdiarree (“Boil it, cook it, peel it or forget it”) vermindert de kans op het ontstaan van reizigersdiarree, maar kan het risico niet volledig uitsluiten. Tijdens je consult geven wij je nog extra adviezen om reizigersdiarree te voorkomen.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!