Bilharzia

Bilharzia of schistosomiasis is een infectieziekte die in verschillende landen buiten Europa voorkomt, bijvoorbeeld in Azië en Zuid-Amerika. Je kunt de infectie oplopen als je in aanraking komt met water waarin larven van de schistosoma-parasiet leven. Bilharzia is een wormziekte en kan je darmen en de blaas aantasten. Een vaccin is er niet. Wel kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om infectie te voorkomen.

Waar komt Bilharzia voor?

Bilharzia komt voor in verschillende Afrikaanse landen, delen van Latijns-Amerika, Azië en enkele landen in het Midden-Oosten.

Hoe raak je besmet?

Als de eitjes van de worm uitkomen in zoet water, dan worden het larven. Om zich verder te ontwikkelen, nestelen deze larven zich in de zoetwaterslak. Zodra ze volledig ontwikkeld zijn, komen ze vrij in het water terecht en kun je besmet raken wanneer je in het water zwemt of baadt. De larven ontwikkelen zich tot wormen in de bloedvaten van de darm of blaas. De wormen worden ongeveer een centimeter lang.

Symptomen van Bilharzia

Symptomen van Bilharzia komen overeen met vrij algemene ziekteverschijnselen als koorts, diarree, moeheid of huidafwijkingen. In een later stadium krijg je symptomen zoals blaasontsteking of een ontsteking in de darmen. Pas enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine.

Wat te doen als je besmet bent?

Denk je dat je besmet bent? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Als je hebt gezwommen in mogelijk besmet water, dan is de infectie makkelijk op te sporen, ook als je nog geen symptomen hebt. Er bestaat medicatie om Bilharzia effectief bestrijden.

Inenten tegen bilharzia

Er is geen vaccinatie tegen bilharzia/schistosomiasis. Ga niet zwemmen, pootjebaden of je handen wassen in stilstaand of zwakstromend water. Water uit het zwembad met chloor is veilig om in te zwemmen en zeewater ook. Verhit bij voorkeur water gedurende 5 minuten tot minimaal 50 graden voordat je het gebruikt. 

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!