SOA

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Er zijn virale en bacteriële oorzaken van soa’s. Virale verwekkers zijn onder andere het herpesvirus, het genitale wrattenvirus, het hepatitis-B virus en hiv. Een virus blijft vaak, ondanks behandeling, in het lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Ook zonder klachten kan men besmettelijk zijn voor anderen. Bacteriële verwekkers zijn onder andere chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze infecties zijn goed te behandelen, maar om ernstige gevolgen te voorkomen moet de infectie wel op tijd worden vastgesteld. Niet alle infecties geven klachten.

Soa’s komen óveral voor, maar in sommige delen van de wereld is de kans op het krijgen van een soa na onbeschermd seksueel contact veel hoger dan in Nederland.
In Azië, Afrika, Zuid-Amerika, de Caraïben, maar ook in Oost-Europa is het aantal mensen met een soa veel groter dan in Nederland. Goede medische voorzieningen ontbreken vaak, er is onvoldoende soa onderzoek en behandeling.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

De ziekteverschijnselen variëren per soa en kunnen geheel ontbreken. Wanneer iemand reeds besmet is met een andere soa is de kans op overdracht van hiv bij onbeschermde seks groter. Soa’s kunnen wondjes in het slijmvlies van de geslachtsdelen en anus veroorzaken waardoor het hiv-virus gemakkelijk overdraagbaar is. Het is mogelijk verschillende soa’s tegelijkertijd te hebben.

Verdere informatie over de verschillende soa’s kun je vinden op de website van Soa Aids Nederland

Hoe kun je een SOA krijgen en hoe kun je anderen besmetten?

Je loopt risico op een soa door onbeschermde seks, hieronder wordt verstaan: vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom, anale geslachtsgemeenschap zonder condoom en voldoende glijmiddel, orale seks zonder condoom of beflapje met een partner waarvan niet bekend is of deze soa-vrij is.

Welke maatregelen kun je nemen om een soa-besmetting te voorkomen?

Door altijd veilig te vrijen met een nieuwe partner wordt de kans op een soa zeer klein. Altijd betekent zowel in Nederland als op reis. Het is verstandig om condooms uit Nederland mee te nemen. Condooms zijn in het buitenland vaak minder makkelijk verkrijgbaar, kunnen van slechte kwaliteit zijn of een verkeerde maat hebben.

De meeste soa’s zijn goed te behandelen. In veel landen zijn medicijnen echter moeilijk of niet  te krijgen. Ook zijn er vaak geen goede methoden om een soa op te sporen. Het is daarom beter om een soa te voorkómen.

Bron: LCR/RIVM

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!