Tekenbeet
Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt.
Je loopt het op door de beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk.
Ben je een actief wandelaar en/ of ga je langer dan vier weken kamperen of wandelen in natuurgebieden in Europa? Of ga je op vakantie in een gebied waar de Russische variant voorkomt? Overweeg dan vaccinatie tegen tekenencefalitis.
Een teek en tekengedrag
Een teek is een spinachtig beestje dat voorkomt in struikgewas en bosrijke gebieden. De teek hecht zich vanuit grassprieten en struikgewas aan voorbijgangers, vooral op een plek waar de huid warm, vochtig en dun is.
De gevolgen van een tekenbeet
Door een beet van een besmette teek kan het teken-encefalitisvirus (TBE) worden overgedragen. Hierdoor kun je mogelijk TBE oplopen, een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Heel soms ontstaat het ook door het eten van rauwmelkse kaas of drinken van rauwe melk die besmet is.
TBE kent twee stadia. Het eerste stadium treedt meestal op na 7-14 dagen. Patiënten ervaren symptomen die vaak lijken op alledaagse ziektes zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Deze verdwijnen meestal na 2 tot 4 dagen. Na gemiddeld 8 dagen zonder symptomen kan bij ongeveer 1 op 3 personen een tweede fase van de ziekte met encefalitis (ontsteking van hersenweefsel) en meningitis (hersenvliesontsteking) ontstaan. TBE komt zelden voor, maar kan wel ernstige langdurige effecten met zich meebrengen zoals hoofdpijn of verlammingsverschijnselen.
Loop je risico?
Hoewel je op elk moment van het jaar gebeten kunt worden door een besmette teek is de kans daarop het grootst in de lente en zomer. In die periode zijn teken het meest actief. Teken zijn meestal te vinden in beboste gebieden of grasvelden.
In een groeiend aantal Europese landen komt TBE voor, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slowakije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Slovenië, de Baltische Staten en sommige gebieden van Scandinavië. Ook in Nederland zijn al enkele gevallen van TBE geconstateerd, met name op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.
Wist je dat je het risico op TBE kan verkleinen door makkelijke voorzorgsmaatregelen te nemen?
Deze helpen voorkomen dat je gebeten wordt door een besmette teek.
- Draag in bossen en natuurgebieden lange mouwen en een lange broek.
- Draag lichtgekleurde kleding, zodat je de teken makkelijker kunt zien en verwijderen.
- Gebruik een insectenwerend middel met DEET.
- Controleer je lichaam regelmatig op teken.
- Laat je informeren of vaccinatie voor jou zinvol is.
Als je jezelf goed beschermt tegen TBE staat je niets meer in de weg om optimaal van de natuur te kunnen genieten. Precies op de manier zoals jij dat wilt.
Hoe moet je een teek verwijderen?
Als je een teek op je huid vindt, geen paniek! Verwijder deze met een tekentang of een fijnpuntig pincet. Als je gebruik maakt van speciaal gereedschap, volg dan de instructies voor het gebruik. Als je een fijn pincet gebruikt, zet deze dan zo dicht mogelijk tegen de huid en trek de teek er langzaam met een vaste hand en in een rechte lijn uit. Probeer de teek heel te laten en trek de teek eruit zonder te draaien. Desinfecteer de plaats van de beet na het verwijderen van de teek. Gebruik hiervoor jodiumtinctuur of 70% alcohol. Gebruik geen brandende sigaret, lucifer, alcohol of vaseline om de teek te verwijderen.
Wil je bescherming tegen TBE?
- Het vaccin FSME Volwassene / kind is 3x noodzakelijk.
- Kosten € 56,50 per vaccinatie excl. consultkosten
- Na 2 vaccinaties ben je beschermd voor het komende seizoen.
- Na de 3e vaccinatie bescherming van 3 jaar.
- Neem je na 3 jaar een boostervaccinatie dan ben je 5 jaar beschermd.