Tetanus
Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani die in aarde en straatvuil voorkomt. Tetanus komt overal op de wereld voor, dus ook in Nederland.
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Als de tetanus bacterie in een wond komt, kan deze gifstoffen gaan uitscheiden, waardoor in het hele lichaam ernstige spierkrampen kunnen optreden. Door de spierkrampen kunnen slikklachten en ademhalingsproblemen ontstaan. Iemand kan helemaal verkrampen waardoor het lichaam als een soort hoepel krom trekt. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is de ziekte dodelijk.
Hoe kan je het oplopen en hoe kan je anderen besmetten?
Tetanus kan men oplopen als straatvuil, aarde, mest of stof in een verwonding komt, of door een dierenbeet. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.
Welke maatregelen kan je nemen om een tetanus-besmetting te voorkomen?
De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land zijn geboren, zijn als kind gevaccineerd met het D(K)TP-(Difterie (Kinkhoest) Tetanus Polio) vaccin. Het vaccin biedt na een volledige serie 10 jaar bescherming. Als de vorige vaccinatie langer dan 10 jaar geleden is gegeven, worden na een verwonding (ook in Nederland) één of meer extra tetanus-prikken gegeven.
Bron: LCR/RIVM
Tetanus vaccinatie
Vaccinatie geeft goede bescherming, maar beschermt niet levenslang. Om tetanus te voorkomen is het belangrijk dat je een wond goed verzorgt. Heb je een diepe wond of is er vuil in gekomen, dan heb je mogelijk een injectie nodig.
Ga je pas over een tijdje op reis?
Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!