Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis. Tuberculose begint meestal in de longen, maar kan zich uitbreiden naar andere organen. Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen aan de ziekte. Ongeveer 60% van de Nederlandse tuberculosepatiënten komt uit een land waar TBC veel voorkomt en niet goed behandeld wordt. Behandeling in Nederland biedt vrijwel 100% kans op genezing.

Waar komt Tubercolose voor?

TBC komt in bijna alle Afrikaanse landen veel voor. Ook in India en andere landen in Zuid-Oost Azië komt TBC veel voor. In Zuid-Amerika komt TBC ook voor, maar in mindere mate. Raadpleeg de reizigersverpleegkundige van Ease voor advies op maat.

Hoe kun je besmet raken?

TBC verspreidt zich via druppels die in de lucht terechtkomen wanneer een besmet persoon niest of hoest. Alleen mensen met een besmettelijke longtuberculose kunnen andere mensen besmetten. Iemand met tuberculose in de longen moet vaak hoesten en niezen. Hierbij kunnen bacteriën naar buiten komen. Deze bacteriën kunnen in kleine donkere ruimtes een tijd in leven blijven. Ze zweven in de lucht als er weinig ventilatie is. Als jij de bacteriën inademend kun je besmet raken.

Niet iedereen die de bacterie inademt, wordt ziek. De bacterie kan heel lang in het lichaam blijven zonder klachten te veroorzaken. Het lichaam maakt namelijk afweerstoffen aan die meestal voldoende zijn om een ontsteking te voorkomen of zelfs te genezen.

Iemand met een normale weerstand heeft na infectie een kans van 10% op het ontwikkelen van de ziekte tuberculose. Na infectie duurt het tenminste 6 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden.

Symptomen van TBC

Tuberculose geeft niet direct klachten, hoewel afwijkingen wel al op een longfoto zijn te zien. De meest voorkomende klachten bij longtuberculose zijn hoesten en bloed ophoesten, koorts, moeheid, vermagering en nachtzweten.

Als je langer dan 3 weken hoestklachten hebt, is het advies om een arts te raadplegen. Vertel de arts altijd dat je in het buitenland bent geweest.

Tuberculose voorkomen?

Tuberculose wordt meestal overgedragen via de lucht. Wend je gezicht zoveel mogelijk af van hoestende mensen. Vermijd kleine ruimtes met veel mensen, ook lange busreizen met lokale mensen.

Afhankelijk van de bestemming, reisduur, reisomstandigheden en werkzaamheden wordt een vaccinatie of een controle op een besmetting aanbevolen. Je moet minimaal zes weken voor vertrek gevaccineerd worden. Maak daarom tijdig een afspraak bij de Ease Travel Clinic.

Inenten tegen TBC

Risicogroepen worden geadviseerd zich met BCG te laten vaccineren. Je behoort tot deze groep als:

  • Je naar landen reist met een hoge tuberculose-incidentie (meer dan 50 per 100.000 inwoners). Het advies is afhankelijk land(en) die je bezoekt, de reisduur, je leeftijd en het risico dat je loopt;
  • Jonger dan 12 jaar bent en van wie ten minste één van de ouders afkomstig is uit een land waar tuberculose veelvuldig voorkomt (meer dan 50 per 100.000 inwoners);
  • Jonger dan 12 jaar bent en afkomstig uit landen met een hoge tuberculose-incidentie (meer dan 50 per 100.000 inwoners), die met hun ouders als immigrant of asielzoeker naar Nederland komen.

Voor BCG vaccinatie verwijzen we je door naar de Tuberculose afdeling van de GGD.

Ga je pas over een tijdje op reis?

Vul dan de vaccinatieplanner voor een automatische vaccinatie-alert per mail!