Buiktyfus is een ernstige bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella typhi. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts en algeheel ziek zijn; diarree is lang niet altijd aanwezig. Er is een vaccin tegen buiktyfus.
Waar komt het voor?
Anders dan deze ‘gewone’ salmonellabacterie die ook regelmatig in Nederland wordt vastgesteld als veroorzaker van diarree komt Salmonella typhi niet in Nederland voor. Buiktyfus komt met name veel voor in landen in het zuiden van Azië, zoals India, Pakistan en Indonesië, en in mindere mate in Afrika en Zuid-Amerika.
Hoe loop je het op?
De bacterie zit in de ontlasting van mensen die de hem, soms ongemerkt, bij zich dragen. Je kunt de bacterie binnenkrijgen via besmet eten of drinken, meestal omdat dit niet onder goede hygiënische omstandigheden is bereid. Vooral het eten van rauw voedsel zoals schelpdieren, ongekookte melkgroenten of gesneden fruit kan een risico zijn. De kans op buiktyfus is groter bij mensen die maagzuurremmers gebruiken.
Wat geeft het voor klachten?
Buiktyfus is ernstige infectie die heel anders verloopt dan de darminfecties die door andere soorten Salmonella worden veroorzaakt. Gemiddeld 1 tot 2 weken na besmetting begint de ziekte met hoge koorts en vaak ook een verminderde eetlust, hoofdpijn en buikpijn. Er kan zowel diarree als obstipatie (verstopping) voorkomen. Meestal voelen mensen zich hierbij heel erg ziek en soms worden ze ook suf. De infectie is goed behandelbaar met antibiotica. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld kunnen er ernstige complicaties optreden, waaronder darmbloedingen en darmperforatie.
Hoe kun je het voorkomen?
Wanneer je naar landen reist waar veel buiktyfus voorkomt kun je het advies krijgen je te laten vaccineren. Of je dit advies krijgt hangt af van je precieze bestemming, reisduur en medische voorgeschiedenis. Met vaccinatie verklein je de kans op een infectie sterk, maar het vaccin beschermt niet volledig. Daarom blijft het belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt. De adviezen hiervoor zijn hetzelfde als voor reizigersdiarree.
Vaccinatie: Buiktyfusvaccin (Typhim Vi). Eenmalige injectie, beschermingsduur 3 jaar