Chikungunya wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgedragen. De klachten kunnen erg lijken op die van dengue en zika. Er is nog geen vaccin tegen chikungunya beschikbaar.
Waar komt het voor?
Chikungunya komt in grote delen van de wereld in tropische en subtropische gebieden voor. In de zomer zijn er soms ook uitbraken in Zuid-Europa.
Hoe loop je het op?
Het Chikungunyavirus wordt overgedragen door muggen van de soort Aedes, onder meer door de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dit zijn andere muggen dan de muggen die malaria overbrengen, maar ze kunnen naast chikungunya wel andere ziektes bij zich dragen, waaronder dengue, zika en gele koorts. Deze muggensoorten bijten vooral overdag.
Wat geeft het voor klachten?
Ongeveer 3 tot 7 dagen na de beet van een besmette mug kun je ziek worden. De belangrijkste klachten zijn hoge koorts, pijnlijke gewrichten, huiduitslag en griepachtige verschijnselen. De koorts verdwijnt meestal spontaan na ongeveer een week, maar de gewrichtsklachten kunnen soms nog weken tot maanden aanhouden.
Hoe kun je het voorkomen?
Er is nog geen vaccin tegen Chikungunya. Goede bescherming tegen muggen is daarom de enige manier om Chikungunya te voorkomen. Lees hier meer over muggenwerende maatregelen.