Rabiësvaccin tekorten

Rabiësvaccin tekorten

13-02-2024

Advies: Vermijd in het buitenland altijd het contact met zoogdieren.

Er zijn momenteel minder rabiësvaccins beschikbaar in Nederland. Dit betekent dat je mogelijk niet tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd kunt worden terwijl het vaccin mogelijk wel voor jouw reis geadviseerd wordt.

Er worden vaccins gereserveerd voor mensen die tijdens hun reis mogelijk in aanraking zijn gekomen met het rabiësvirus door een lik, krab of beet van een hond, kat of ander zoogdier. Dit wordt PEP genoemd, post-expositie profylaxe. Reizigersvaccinatiecentra die nog wel rabiësvaccins op voorraad hebben kunnen overwegen om bepaalde reizigers met een hoger risico op het oplopen van rabiës wel te vaccineren. Dit wordt PrEP genoemd, pre-expositie profylaxe. De beschikbaarheid van het vaccin kan per locatie verschillen. Maak een afspraak met een reizigersvaccinatiecentrum bij jou in de buurt om ook andere vaccinatie- en preventieve adviezen te bespreken. Naar verwachting zal er vanaf medio maart 2024 weer voldoende rabiësvaccin zijn in Nederland.

Vermijd in het buitenland altijd het contact met honden, katten, apen en andere zoogdieren. Het voeren, aaien of laten likken door deze dieren wordt afgeraden. Mocht er toch een incident voorkomen in het buitenland met een zoogdier, zorg dat de wond 15 minuten goed uitgespoeld wordt en ontsmet daarna met alcohol 70% of met jodium. Neem direct contact op met je zorgverzekering of met de alarmcentrale voor verder advies. Ook als je voor de reis gevaccineerd bent tegen rabiës zijn mogelijk extra vaccinaties nodig.

Neem contact op met Ease zodat we jouw gepast advies kunnen geven over de periode dat we een afspraak kunnen inplannen voor het Rabiësvaccin.

Bron: https://www.lcr.nl/Nieuws