DTP (Difterie)

Difterie is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Corynebacterium diphtheriae. Difterie kan gepaard gaan met ontstekingen van de keel en de huid en in ernstige gevallen van de hartspier of het zenuwstelsel. Vaccinatie tegen difterie zit in Nederland in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen, maar als volwassene heb je herhalingsvaccinaties nodig voor goede bescherming.

Waar komt het voor?

Difterie komt met name nog voor in landen waar de vaccinatiegraad voor difterie onvoldoende hoog is. Er zijn nog veel gevallen in India, maar ook in onder meer Indonesië, Nepal en Brazilië komt het voor.

Hoe loop je het op?

De bacterie wordt meestal van mens op mens overgedragen via de lucht (niezen, hoesten) of via direct contact met een besmette persoon (zoenen, aanraken besmette wond). De bacterie wordt soms gevonden bij dieren. Het drinken van rauwe, ongepasteuriseerde melk en nauw contact met dieren die de bacterie bij zich dragen, kan ook tot een infectie leiden.

Wat geeft het voor klachten?

De difteriebacterie maakt toxines aan, een soort gifstoffen, die schadelijk zijn voor weefsels. Wat voor klachten difterie geeft hangt af van de plek waar de bacterie het lichaam binnenkomt. Bij een keelinfectie kan er hevige keelpijn met soms ook ademhalingsproblemen ontstaan. Bij een infectie van de huid ontstaan zweren. In ernstige gevallen kan de hartspier door het toxine worden aangetast of kan er schade van het zenuwstelsel ontstaan, met verlammingen tot gevolg. Deze ernstige vormen kunnen dodelijk verlopen.

Hoe kun je het voorkomen?

De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land zijn geboren, zijn als kind gevaccineerd via het rijksvaccinatieprogramma. In Nederland gebeurt dit met een combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). De bescherming die dit vaccin tegen difterie geeft neemt na 10 jaar af. Wanneer je op reis gaat naar een land waar difterie voorkomt en je laatste vaccinatie meer dan 10 jaar gelden is adviseren we daarom een boostervaccinatie. Omdat er geen los difterievaccin beschikbaar is en er vaak ook een herhaling van de vaccinatie tegen tetanus nodig is krijgen reizigers meestal de een DTP- of een DKT-vaccinatie.

Vaccinatie: DKT, DTP of DKTP-vaccin (verschillende merken). Eenmalige boosterprik, beschermingsduur voor difterie 10 jaar