Mazelen

Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het is een van de besmettelijkste infectieziekten die we kennen. In Nederland kennen we het vooral als kinderziekte die door vaccinatie nog maar heel weinig voorkomt, maar in andere delen van de wereld, ook in sommige Europese landen, komen nog regelmatig uitbraken voor. Als je als kind gevaccineerd bent of mazelen hebt gehad kun je niet opnieuw ziek worden.

Waar komt het voor?

Het mazelenvirus komt wereldwijd voor. In bijna alle landen krijgen kinderen een mazelenvaccinatie aangeboden, maar omdat het virus zo ontzettend besmettelijk is moet de vaccinatiegraad in een land heel erg hoog zijn om uitbraken van mazelen onder ongevaccineerde mensen te voorkomen. In veel landen wordt deze hoge vaccinatiegraad niet gehaald en komen uitbraken voor.

Hoe loop je het op?

Het mazelenvirus wordt vooral overgedragen via kleine druppeltjes die door besmette mensen worden uitgeademd, of door direct contact met een zieke. Mazelen is veel besmettelijker dan bijvoorbeeld griep of coronavirus.

Wat geeft het voor klachten?

De ziekte begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en ontsteking van de ogen. Twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Er kan ook een oorontsteking bij optreden en in ernstige gevallen longontsteking of hersenontsteking. De kans om aan mazelen te overlijden is klein.

Hoe kun je het voorkomen?

In Nederland worden sinds 1976 alle kinderen tegen mazelen gevaccineerd. Momenteel gebeurt dat met het combinatievaccin tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Mensen die voor 1965 zijn geboren hebben meestal mazelen doorgemaakt en kunnen de ziekte ook niet meer krijgen. Mensen die tussen 1965 en 1976 geboren zijn, hebben soms nog geen bescherming tegen mazelen en kunnen een vaccinatie nodig hebben wanneer ze op reis gaan. Voor volwassenen is 1 vaccinatie voldoende. Ook jonge kinderen zijn voor hun eerste vaccinatie nog onbeschermd. Wanneer zij reizen naar landen waar veel mazelen voorkomt kan de eerste BMR-vaccinatie worden vervroegd.

Vaccinatie: BMR-vaccinatie (MMRVaxPro). Eenmalige injectie, levenslange beschermingsduur voor mazelen