Rodehond (Rubella)

Rodehond wordt ook wel Rubella genoemd. Het virus kan zeer ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaken. 

Waar komt rodehond voor?

Rodehond is wereldwijd verspreid.

Hoe kun je besmet raken?

Het virus wordt overgedragen via druppeltjes die verspreid worden door uitademen, hoesten en/ of niezen.

Symptomen

Het ziekteverloop is vaak mild. Symptomen kunnen zijn:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Neusverkoudheid
  • Rode huiduitslag (vooral in gezicht, nek en achter de oren)
  • Soms hersenontsteking
  • Gewrichtsontsteking
  • Bij zwangeren miskraam of zeer ernstige aangeboren afwijkingen.

Hoe kun je rodehond voorkomen?

In het rijksvaccinatieprogramma is de vaccinatie tegen Bof Mazelen en Rode hond opgenomen. Kinderen krijgen 2 vaccinaties. 1 op de leeftijd van 14 maanden en 1 op de leeftijd van 9 jaar. Soms is het zinvol om de 1e vaccinatie te vervroegen. Bijvoorbeeld als er een reis wordt gemaakt naar het buitenland.

Heeft je kind niet deelgenomen aan het rijksvaccinatieprogramma of wens je zelf de BMR vaccinatie? Neem dan contact op met Ease.

Inentingen tegen rodehond

Ga je op vakantie of op reis naar een land waar rodehond voorkomt? Dan is het mogelijk om je te laten vaccineren. Maak 6 weken voor je vertrek een afspraak met Ease. Tijdens het consult geven wij advies over voedsel en drinken in het land van bestemming en wat je moet doen bij diarree of verstopping. Ook kunnen wij je vaccineren om de kans op buiktyfus te verkleinen.

Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor jouw reis wordt geadviseerd. Vaccinatie beschermt echter niet voor 100%.