Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

Seksueel overdraagbare aandoeningen kun je overal ter wereld oplopen. Ook in Nederland. De kans dat je bij onbeschermd seksueel contact een soa krijgt is in sommige delen van de wereld wel veel groter.

Waar komt het voor?

Soa’s komen in alle landen en bevolkingsgroepen voor, maar in sommige delen van de wereld is de kans op het krijgen van een soa na onveilige seks veel groter dan in Nederland. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika, de Caraïben, maar ook in Oost-Europa is het aantal mensen met een soa, waaronder ook hiv, veel groter dan hier.

Hoe loop je het op?

Je loopt risico op een soa door onbeschermde vaginale, anale of orale seks. De kans op overdracht bij onbeschermde seks verschilt van soa tot soa.

Wat geeft het voor klachten?

De ziekteverschijnselen variëren per soa. Sommige soa’s, zoal hiv en syfilis, kunnen pas jaren na overdracht voor het eerst klachten geven. Chlamydia geeft bij veel mannen helemaal geen klachten, maar wanneer zij dit na thuiskomst doorgeven aan een vrouw kan deze hier vruchtbaarheidsproblemen van krijgen. Andere soa’s, zoals gonorroe of herpes, kunnen zeer vervelende of pijnlijke klachten geven waarvoor het soms nodig is om medische hulp te zoeken tijdens de reis. Verdere informatie over de verschillende soa’s kun je vinden op de website van Soa Aids Nederland.

Hoe kun je het voorkomen?

Door altijd veilig te vrijen met een nieuwe partner wordt de kans op een soa zeer klein. Altijd betekent zowel in Nederland als op reis. Het is verstandig om condooms uit Nederland mee te nemen. Condooms zijn in het buitenland soms minder makkelijk verkrijgbaar, kunnen van slechte kwaliteit zijn of een verkeerde maat hebben.