Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus, en kan een leverontsteking geven. Vaak merken mensen niet dat ze hepatitis B oplopen, maar het virus kan op de langere termijn ernstige schade aan de lever geven. Er is een vaccin dat levenslange bescherming biedt.

Waar komt het voor?

Hepatitis B komt wereldwijd voor, met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. De ziekte komt in mindere mate voor in westerse landen, waaronder ook in Nederland.

Hoe loop je het op?

Hepatitis B wordt overgedragen via bloed-bloed contact, bijvoorbeeld bij hergebruik van naalden bij het zetten van tatoeages of piercings, of via onbeschermd seksueel contact met iemand met hepatitis B.

Wat geeft het voor klachten?

Vaak hebben mensen na een infectie geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk zijn voor anderen. Als er wel klachten ontstaan, beginnen deze meestal twee tot zes maanden na de besmetting met een griepachtig beeld met vermoeidheid, weinig eetlust, buikklachten en soms geelzucht. Bij ongeveer 90% van de volwassenen die besmet zijn geraakt, slaagt het lichaam erin om het virus kwijt te raken. Bij de overige 10% verdwijnt het virus niet. Deze mensen blijven het virus bij zich dragen; zij blijven ook besmettelijk voor anderen en hebben een verhoogde kans om later levercirrose of leverkanker te krijgen.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt hepatitis B besmetting voorkomen door geen tatoeages of piercings te laten zetten op reis. Vermijd zo mogelijk ook injecties, infusen en tandartsbezoek in gebieden waar veel hepatitis B voorkomt. Vrij alleen met een condoom.

Je kunt je laten vaccineren tegen hepatitis B. In Nederland worden sinds 2011 alle kinderen tegen hepatitis B gevaccineerd via het rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast worden ook mensen die door hun werk een verhoogd risico op hepatitis B hebben, bijvoorbeeld werknemers in de zorg, gevaccineerd. Veel andere mensen zijn niet beschermd tegen hepatitis B. Een volledige vaccinatieserie bestaat uit drie injecties. Als je gaat reizen en ook risico loopt op hepatitis A is het ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen hepatitis A en B te nemen. Je krijgt dan in totaal 3 injecties.

Vaccinatie: Hepatitis B vaccin (verschillende merken), 3 injecties met tenminste 1 maand tussen eerste en tweede injectie en de derde vaccinatie tenminste een half jaar na de eerste. Beschermingsduur levenslang.