Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus, en kan een leverontsteking met geelzucht geven. In Nederland komt de infectie nog maar zelden voor, maar in veel andere delen van de wereld kun je hepatitis A oplopen. Er bestaat een zeer effectief vaccin.

Waar komt het voor?

Hepatitis A komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië, maar ook in sommige landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee.

Hoe loop je het op?

Hepatitis A is erg besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting van besmette mensen; soms hebben zij zelf geen of nauwelijks klachten, maar verspreiden ze het wel. Het virus is zeer besmettelijk en kan na een toiletbezoek van een zieke via de handen terechtkomen op bijvoorbeeld de kraan en de deurkruk, of bij de bereiding van voedsel in het eten terecht komen. Je kunt dan besmet raken door het eten van bijvoorbeeld ongekookte groenten of fruit, garnalen, schaal- of schelpdieren.

Wat geeft het voor klachten?

Niet iedereen die besmet is krijgt klachten. Vooral jonge kinderen hebben vaak helemaal geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Volwassenen kunnen behoorlijk ziek worden van hepatitis A. Twee tot zeven weken na besmetting ontstaat er dan een griepachtig beeld met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelzucht. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook maandenlang aanhouden. Na een infectie met hepatitis A heb je levenslang antistoffen tegen het virus en kun je er niet nog een keer ziek van worden.

Hoe kun je het voorkomen?

Omdat hepatitis A zo besmettelijk is, is goede hygiëne alleen niet voldoende om besmetting te voorkomen in een land waar hepatitis A voorkomt. Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee wordt vaccinatie tegen hepatitis A daarom aanbevolen. De volledige serie bestaat uit twee injecties. Als je je ook wil laten vaccineren tegen hepatitis B is het ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen zowel hepatitis A als B te nemen. Je krijgt dan in totaal 3 injecties. Of dit voor jouw reis aan te bevelen is kun je het beste bespreken met de verpleegkundige tijdens een reisconsult.

Vaccinatie: Hepatitis A vaccin (verschillende merken), beschermingsduur na 1 injectie 1 jaar, na 2e injectie (bij voorkeur na 6-12 mnd) 30 jaar.