Cholera

Cholera is een zeer besmettelijke darminfectie die wordt veroorzaakt door het de bacterie Vibrio cholerae. Het kan hevige waterdunne diarree geven. De kans voor reizigers om cholera op te lopen is zeer klein. Er bestaan vaccins, maar deze zijn in Nederland slecht verkrijgbaar en worden ook niet aanbevolen voor reizigers.

Waar komt het voor?

Cholera komt met name voor in uitbraken op plekken waar mensen onder slechte hygiënische omstandigheden dicht bij elkaar leven, zoals in vluchtelingenkampen. De meeste uitbraken komen voor in Afrika, het Midden-Oosten en het zuiden van Azië.

Hoe loop je het op?

Je kunt cholera krijgen via eten en drinken dat besmet is geraakt met cholerabacteriën uit de ontlasting van zieke patiënten of via onvoldoende gezuiverd leidingwater.

Wat geeft het voor klachten?

Cholera begint met plotseling braken en veel waterdunne diarree. De diarree is soms zo dun dat het nog nauwelijks kleur en geur heeft en er uit ziet als ‘rijstwater’. Het risico op uitdroging is daardoor groot. Bij gezonde reizigers verloopt de infectie meestal mild, maar zelfs bij gezonde volwassenen kan het soms zo hevig verlopen dat ze binnen korte tijd aan uitdroging overlijden. Met antibiotica en een infuus met vocht is de ziekte goed te behandelen.

Hoe kun je het voorkomen?

De kans op cholera bij reizigers is ontzettend klein. Omdat cholera, net als reizigersdiarree en buiktyfus wordt overgedragen via besmet voedsel of water is het belangrijk om goed op te letten wat je eet en drinkt. De adviezen hiervoor zijn hetzelfde als bij reizigersdiarree.

Er bestaan vaccins tegen cholera, maar deze zijn in Nederland vaak slecht verkrijgbaar en worden wegens het lage risico op infectie niet geadviseerd aan reizigers.

In het verleden werd door een aantal landen een ‘cholera not indicated’ stempeltje vereist. Dit was geen bescherming tegen cholera, maar gold als een verklaring dat je geen klachten van cholera had bij aankomst in het land. Tegenwoordig wordt dit stempeltje nergens ter wereld meer gevraagd en is dus niet meer nodig om dit te laten zetten.