Japanse encefalitis

Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. Het komt voor in Azië, maar is bij reizigers erg zeldzaam. Meestal verloopt de ziekte zonder of met milde klachten, maar in zeldzame gevallen geeft het een ernstige hersenontsteking. Er is een vaccin tegen het virus. Omdat de ziekte bij reizigers zo zeldzaam is hebben lang niet alle reizigers naar Azië een vaccinatie nodig.

Waar komt het voor?

Japanse encefalitis komt voor in het zuidelijke en oostelijke deel van Azië, onder meer in Japan, China Thailand en India. Het komt vooral voor op het platteland in gebieden waar rijst wordt verbouwd of varkens worden gehouden. In sommige gebieden is er alleen overdracht tijdens het regenseizoen, in andere gebieden komt Japanse encefalitis het hele jaar voor.

Hoe loop je het op?

Het Japanse encefalitisvirus wordt overgedragen door Culex muggen. Deze muggen bijten vooral in de avond en nacht. Over het algemeen is het risico voor reizigers uiterst gering, maar onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als mensen langdurig op het platteland verblijven, kan het risico verhoogd zijn.

Wat geeft het voor klachten?

De meeste mensen die het virus krijgen overgedragen worden helemaal niet ziek of krijgen alleen milde klachten, met name koorts, hoofdpijn en spierpijn. Dit ontstaat dan tussen de 5 en 15 dagen na de beet van een geïnfecteerde mug. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en ontstaat ontsteking van de hersenen (encefalitis) met kans op blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt Japanse encefalitis voorkomen door goede voorzorgsmaatregelen te nemen tegen muggenbeten. Lees hier meer over muggenwerende maatregelen. Voor verreweg de meeste reizigers naar Azië volstaan deze maatregelen voor het voorkomen van Japanse encefalitis.

Voor mensen die langere tijd (> 1 maand) of herhaaldelijk verblijven op het platteland van gebieden waar Japanse encefalitis voorkomt kan een vaccinatie wel verstandig zijn. Ook het seizoen en je precieze reisbestemming spelen hierin mee; tijdens een reisconsult kunnen we bespreken of in jouw specifieke geval een vaccinatie wel of niet nodig is. Een volledige serie bestaat uit twee injecties met bij voorkeur 4 weken tussentijd.

Vaccinatie: Japanse Encefalitisvaccin (Ixiaro), 2 injecties met 4 weken ertussen. Beschermingsduur 2 jaar