Muggenwerende maatregelen

Muggen komen over de hele wereld voor. Waar muggen in je Nederland vooral uit je slaap kunnen houden en voor jeukende maar onschuldige muggenbulten kunnen zorgen, brengen ze in andere delen van de wereld dodelijke infectieziekten over. Goede muggenwerende maatregelen zijn daarom heel belangrijk.

Welke ziektes kunnen muggen overbrengen?

Er zijn een heleboel verschillende infecties die door muggen kunnen worden overgebracht. Het gaat vooral om virussen, maar een van de belangrijkste door muggen overgedragen infecties, malaria, is een parasiet. Er bestaan ook een heleboel verschillende muggensoorten. Niet elke muggensoort kan alle infecties overbrengen. Zo kunnen muggen van de soort Aedes, waaronder de Aziatische tijgermug, verschillende virussen overbrengen, maar geen malaria. Hieronder zie je een overzicht met een aantal belangrijke door muggen overgebrachte infecties.

ZiekteWaar komt het voor?Soort mugWanneer is mug actief?Andere preventieve maatregelen?
Chikungunya(Sub)tropen wereldwijdAedesOverdagNee
Dengue(Sub)tropen wereldwijdAedesOverdagVaccinatie
Gele koorts(Sub)tropen Afrika en Zuid-AmerikaAfrika: Aedes Zuid-Amerika: HaemagogusAfrika: Overdag Zuid-Amerika: dag en nachtVaccinatie
Japanse encefalitis(Sub)tropen AziëCulexSchemering en nachtVaccinatie
Malaria(Sub)tropen wereldwijdAnophelesSchemering en nacht, overdag in binnenruimtesProfylaxe
Zika(Sub)tropen wereldwijdAedesOverdagNee

Hoe kun je muggenbeten voorkomen?

Je kun een aantal dingen doen om de kans op muggenbeten te verkleinen. Vooral in gebieden waar malaria voorkomt is het goed toepassen van muggenwerende maatregelen essentieel.

Beschermende kleding

Het dragen van huidbedekkende kleding met lange mouwen en pijpen, sokken en dichte schoenen voorkomt muggenbeten.

Klamboe

Gebruik ’s nachts maar ook bij overdag rusten op bed een klamboe of muskietennet dat is geimpregneerd met een muggendodend middel (permetrine). Zorg dat er geen muggen binnen je klamboe kunnen komen

Insectenwerende middelen

Voor het voorkomen van muggenbeten op onbedekte huid is het smeren van een insectenwerend middel zeer effectief. Dit kan met middelen die DEET of icaridin bevatten.

Bij gelijktijdig gebruik van zonnebrandcrème en DEET moet eerst de zonnebrandcrème en dan de DEET aangebracht worden. Bij gelijktijdig aanbrengen kan de zonnebrandcrème minder goed werken.

DEET (diëthyltoluamide) zit in producten die u op de huid smeert (of sprayt) om muggen bij u weg te houden. Er zijn lotions, gels, sprays en sticks te koop met DEET. De hoeveelheid DEET verschilt per product. Gebruik producten met een sterkte van 30 tot 50% DEET. Een lager percentage DEET zorgt ervoor dat het product u minder lang beschermt. Een percentage DEET hoger dan 50% werkt niet beter. Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar en voor zwangeren een maximale sterkte van 30% DEET.

Icaridin (picaridin) zit in producten die u op de huid smeert om muggen bij u weg te houden. In Nederland is één product verkrijgbaar met 15% icaridin . Gebruik icaridin niet bij kinderen jonger dan 13 jaar. Ook voor zwangere vrouwen wordt icaridin niet aangeraden.

In gebieden waar malaria voorkomt is het belangrijk de DEET of icaridin in de avond en nacht te gebruiken. Muggen die gele koorts, dengue, zika en chikungunya overbrengen bijten juist overdag. In sommige gebieden is het dus van belang dat u zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts muggenwerende maatregelen neemt.