Ziekte en gezondheid op reis

Vertrek voorbereid op reis

Wanneer je naar verre bestemmingen reist, maar zelfs al bij reizen binnen Europa, kun je te maken krijgen met ziektes die in Nederland niet of veel minder vaak voorkomen. Ziek worden is niet altijd te voorkomen, maar goed gevaccineerd en goed voorbereid op reis gaan helpt wel enorm. Voor een advies op maat kun je het beste een afspraak maken voor een reisconsult.

Hieronder lees je over een aantal belangrijke aandoeningen waarmee je op reis te maken kunt krijgen. Sommige komen zeer veel voor, zoals reizigersdiarree, en andere zijn zeldzamer maar wel zeer ernstig, zoals rabiës. Een infectie als malaria kun je alleen op verre bestemmingen oplopen, maar wist je dat er in onder meer Zweden, Zwitserland en Oostenrijk veel tekenencefalitis voorkomt, en dat je je daartegen kunt laten vaccineren?

Reis je met jonge kinderen, tijdens je zwangerschap of met een chronische ziekte? Dan is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden. Misschien zijn sommige bestemmingen voor jou minder geschikt. Lees hier alvast waar je aan moet denken.

Ziektes en aandoeningen

Meer weten over de verschillende ziektes en aandoeningen die je kunt tegenkomen op reis?

Wij hebben een lijst samengesteld met belangrijke informatie.

Muggenwerende maatregelen

Muggen komen over de hele wereld voor. Waar muggen in je Nederland vooral uit je slaap kunnen houden en voor jeukende maar onschuldige muggenbulten kunnen zorgen, brengen ze in andere delen van de wereld dodelijke infectieziekten over. Goede muggenwerende maatregelen zijn daarom heel belangrijk.

Bijzondere reizigers

Met bijzondere reizigers bedoelen wij personen die kwestbaarder zijn dan de gemiddelde reiziger, bijvoorbeeld door een (chronische) aandoening.

Het advies voor deze reizigers kan afwijken van standaard adviezen. Kijk hier welke adviezen voor deze doelgroepen gelden.